På Orbit Red synes vi, at forbrugeradfærd er spændende hele året. Kan man se bag tallene, kan man nemlig se både humoren og alvoren.

Man siger, at de sociale medier er ved at blive et spejl af vores fysiske virkelighed. Men allerede nu er det den virkelighed, virksomhederne agerer i. Og det er netop virksomhederne, JULEN I TAL går i dybden med i år.

Vores venner på INNX har gået SoMe-julen efter i sømmene med INNX Social Dashboard. Ved at studere forbrugernes adfærd i 746.998.338 SoMe-interaktioner og kombinere dem med data fra Km.dk, ViralThread og Danmarks Statistik, sætter JULEN I TAL tendenser og adfærd i et nyt, lidt sjovere lys.

Data er nemlig både værdifulde og underholdende, uanset hvilken tid det er på året. Vil du høre mere om, hvordan data og kreativitet finder sammen, så find os på orbitred.dk eller se mere om INNX Social på innx.net.


1. december

Hvem ka’? Lidl ka’. Det er Fakta.

Når SuperBrugsen kysser fremmede i december, eller Føtex bryder ud i sang på de sociale medier, får det en del omtale – ikke mindst i Bureaubiz. Men løfter det interaktionerne? Hvis man tæller de negative kommentarer med på Føtex, så er deres sange næsten ligeså effektive som SuperBrugsens kysse-film.

Netto derimod spillede hårdt på CSR tangenten og begyndte at give overskudsmad til Kirkens Korshær og kom op på 10.680 interaktioner. Dermed slog de både SuperBrugsen og Føtex af skamlen, og det endda med gammel mad. Alligevel måtte Netto se sig slået på målstregen af de buræg, der blev smidt ud af Lidl, det trak nemlig 14.110 interaktioner.

Man ka’ ikke sige jul uden at sige Bilka, og der sker meget på Bilkas Facebook-side og endnu mere, når de poster. Fakta poster skam også hver dag i december, men det er Bilka, der løber med interaktionerne. Alene ved at fylde et badekar med Legoklodser® nåede de op på 24.127 interaktioner. Konklusionen kunne derfor være, at et badekar fyldt med buræg ville slå alle SoMe-rekorder, men det er desværre ikke fakta.


2. december

Om sammenhængen mellem
Postnord, kasser og kongehuset

I december sidste år havde Postnord direkte kontakt med 972 mennesker på de sociale medier. Havde de brugt Postnord i stedet for Facebook, ville det have kostet 7776 kroner i porto. Samtidig ville deres SoMe-respons, “Typically replies within a day”, falde til 5 hverdage. I disse sparetider kan det derfor virke logisk, at Postnord udliciterer deres kerneydelse til Facebook.
Har man lige fået 1.400.000.000 kr. i statsstøtte, kan man jo så overveje at se bort fra omkostningerne og sende sine Facebook-posts med pakkeposten. Så vil de være fremme allerede efter to dage. Også selvom det er store kasser fra Litauen.

Og når man taler om kasser fra Litauen, kommer man ikke uden om Linse Kessler. Linse er ligesom 11.012 andre meget glad for LuxusKirurgi.eu. Til forskel fra Prinsesse Marie. Ifølge kongehuset kom hun nemlig ikke hjem fra Litauen med nye kasser.


3. december

Om G-strenge, harper og en traktorjurist

Efter sigende er der tre G-strenge på en harpe til forskel fra en lut, hvor strengene sidder i par.

Det er dog ikke dem, Illum taler om, når de poster om lingeri – og det gør de ofte. For ofte måske. For selvom Illum poster undertøjsbilleder 3 gange oftere, end Magasin gør det i december, så trækker Magasin alligevel 19 gange så mange interaktioner på deres lingeri-posts. Og det på trods af at Magasin kun har dobbelt så mange følgere som Illum.

Selvom det så sort ud for Illum i december sidste år, ser det ud til, at Illum har løst deres like-problem: desperate measures er taget i brug og ved at tagge modellen med #hankypanky, sniger de sig op på hele 116 likes. Om målgruppen så er den rette, vides ikke. Men vi ved, at Traktorjuristen synes om det, han ser, og at Lukman har sendt en privat besked.

Magasin har skam også sporadisk succes. Med 20% rabat på Royal Copenhagen kommer der gang i interaktionerne, hvilket tydeligt viser, at deres målgruppe hellere vil have en skål i porcelæn end en B-skål.


4. december

Om Børsen, Mar-a-Lago og buttede børnehænder

Der går også jul i den på Børsen. Her er den bedst performende branchenyhed på de sociale medier en historie om lakrids. Samtidig taler Børsen oftere om lakrids end pebernødder, og finanskrisen har de også lagt bag sig: Børsen bruger nu ordet succes 1009 gange oftere end konkurs, når de poster på de sociale medier.

Kigger vi i stedet på supermarkederne, poster de 26 gange om julegodter og kun 10 gange om konfekt. Og det afspejler meget godt os danskere. I december talte de 3.476.000 brugere, der er aktive på Facebook, nemlig 2561 gange oftere om konfekt, end de talte om julegodter. Kan man lære noget af det? Måske ikke, men hvis de sociale medier skal give et bud på, hvad der serveres til kaffen i år, kommer den nok til at stå på marcipan, nougat og tørret frugt elegant mast sammen af buttede børnehænder.

Apropos buttede børnehænder, så har Trump kun snakket om chokolade 1 gang ud af de over 114.000 gange, han har hidset sig op på Twitter. Det var et smukt stykke chokoladekage fra hans eget resort
Mar-a-Lago, han blev ophidset af. Man kan altså konkludere, at selvom hans 3. mest brugte ord er looser, så er han skam ofte positiv. Trumps mest brugte ord er nemlig terrific.


5. december

Om dengang Rudolf blev overhalet af en flodhest

I december sidste år skete der en del på SoMe. Rensdyret blev overhalet både i omtale og likes af en flodhest. Kigger man over en bred kam på dyr i december, finder man ud af, at flodhesten satte sig tungt på hele 12 % af de samlede dyre-interaktioner, på trods af at flodhesten kun sad på 3 % af det samlede antal posts. Det gjorde flodhesten til det mest spændende dyr i julen 2016.

Den kom til verden i november, og debatten om hvorvidt den skulle hedde Yala, Oba eller Zambesi kunne i den grad få folk til tasterne. Til sammenligning sneg rensdyret sig kun op på sølle 1 % af interaktionerne. Søløven var næsten ikke til stede med kun 3 posts. Rudolf Steiner gjorde det dog lidt bedre end rensdyret. Rudolf Steiner kunne med 27,5 interaktioner i snit nærmest danne skole for friskoler på Facebook.

Kendisværten og creme-dronningen Andrea Elisabeth Rudolph kunne også lære lidt af Rudolf Steiner, for uanset om hun poster via sin private profil eller sin Facebook-side, kommer hendes krop eller cremer sjældent over 20 likes. Til sammenligning fik flodhesten Yala i snit 114 likes. Og hvad kan vi så lære af det? At en flodhest performer bedre end en selfie af en creme-dronning.


6. december

Om klementiner der er federe end smørkager

Det vil nok være en tilsnigelse at påstå, at klementiner er federe end smørkager. Klementinerne nåede nemlig kun på de sociale medier i en enkelt post ud af samtlige 423 sendt fra supermarkeder i december forrige år. Men ved at kombinere klementinerne med nelliker, for hvad skulle man ellers bruge nelliker til i december, så kommer vi helt op på 4 posts og 167 likes. Og så må smørkagerne se sig slået. For uanset om man blander smør med vanilje, mel og bagepulver, så kommer man ikke op på mere end 11 likes. Der er ikke meget at like her.

Selvom smørkagerne tabte på SoMe, så stiger danskernes udgifter til dem faktisk med 10 kroner, hvorimod vi kun bruger 2,5 kroner mere på klementiner i supermarkederne i december.

Og apropos klementiner, så klarer Irma-pigen sig generelt bedre på de sociale medier end de fleste supermarkeder. Når hun poster, får hun nemlig i snit 179 likes, og med 55.194 følgere skulle man mene, det var ok. Men holder man det op mod Irma Clausen, der bor i København og har under 500 venner, er det ikke imponerende. Den Irma kan nemlig trække 151 likes på en selfie og et foto af rønnebær.


7. december

Om sammenhængen mellem sommerfugle og nougat

Odense Marcipan burde hedde Odense Nougat. Nougat er nemlig hele 82 % bedre til at skabe interaktioner, end når Odense Marcipan poster om … marcipan. Man kan næppe nævne Odense uden at nævne H.C. Andersen, men han bor faktisk i Hørsholm. Og han får sjældent mere end 6 likes – han skulle måske skrive om nougat?

Summerbird derimod, kendt for de små sommerfugle fyldt med marcipan, har også set nougat-skriften på væggen. De skriver næsten aldrig om marcipan på deres Facebook-væg, til gengæld skriver de om flødeboller og får relativt høj positiv respons. Med den data-viden er det ret overraskende, at Spangsberg flødeboller hedder Spangsberg Chokolade. Flødebollefirmaet skriver dog heller ikke om marcipan. Ikke engang når det handler om deres påskeæg. Dagens SoMe-konklusion er derfor klar: Julen varer helt til påske med Spangsberg chokoladeæg uden marcipan og 19.798 likes.


8. december

Om sporproblemer på Storebælt

Det kører sjældent for DSB, og selv om denne SoMe-data-drevne-julekalender ikke skal handle om de millioner, DSB har brugt på Waterfront eller de milliarder, der er røget på signaler, der er ligeså forsinkede som kystbanen, så kommer vi ikke udenom, hvordan det kører for DSB på de sociale medier.

Og lad os bare starte med konklusionen: ikke på skinner. Uanset om vi lægger alle de negative kommentarer sammen med de positive, så har DSB halvt så mange interaktioner på deres posts som Storebæltsbroen. Halvt så mange … det er da ikke så galt, tænker du: “Folk kommer vel ikke for sent på arbejde for så at hygge sig med DSB på Facebook”. Og ganske rigtigt. Hvis man går i dybden med de 38 posts, der ankom i december, så er hele 24 af dem film, til forskel fra Storebælt, der postede nul film. Alligevel klarer de 5 billeder af en bro sig som regel bedre end alle DSB’s 24 julefilm tilsammen. Og det på trods af, at de to firmaer stort set har samme antal følgere: Over 50, under 100.000.

Lidt kækt kunne man opsummere, at det kun er på stationerne, DSB har travlt i december. På Facebook kan de 24 film kun snige sig op på 70,7 interaktioner pr. post. 1608 totalt. Til sammenligning har Storebælt 378 pr. brobillede. Og broen topper med et juletræ med hele 810 interaktioner. Anbefalingen til DSB kunne derfor være at droppe videoerne til fordel for brobilleder, men måske man skulle starte et andet sted. Kigger man under “About” på deres Facebook-sider, er Storebæltsbroens “Genvejen, der bringer dig tættere på oplevelser i Danmark” en del mere sexet end DSB’s “Transportation in Taastrup”. Just saying.


9. december

Om sammenhængen mellem døde, crossfit og Coke

Juleaften er den dag, flest går i kirke. Og alt tyder på, at der vil være færre end sidste år. Faktisk har det været 17 % ned ad bakke de sidste 20 år. Derfor skulle man tro, at det også var op ad bakke på Facebook. Men Folkekirken klarer sig sjovt nok godt i den virtuelle verden:

Af de 19 posts, der kom fra Folkekirkendk i december sidste år, var der nemlig hele 27.215 interaktioner, hvilket svarer til 1432 interaktioner pr. post. Scientology fik til sammenligning 122 reaktioner i snit, når de postede. Den mest effektive Scientology-post handlede om et online kursus, måske fordi alle de posts, der handlede om Coke, er slettet igen. Det ville være oplagt at sammenligne Scientology med Coke Zero: en ikke-helt-rigtig-kirke sammenlignet med en ikke-helt-rigtig-cola.

Men lad os holde os til kirken: Fakta er, at hvis du både er gammel og døende, er der 90 % sandsynlighed for, at du er medlem af folkekirken. Er du derimod nyfødt, er der kun 62 % chance for, at du bliver del af den. Lysere ser det ud for kirken i Griffenfeldsgade. Den viser vejen frem på Instagram, måske fordi den er omdannet til crossfit-center.

Det var lige godt satans, tænker du. Og Satan, han har faktisk også flere likes end Folkekirken, men det er en helt anden historie.


10. december

Om køleskabe der performer bedre end Marcus & Martinus

December byder på daglige konkurrencer, og derfor har vi kigget på, hvilke der virker og for hvem. Danskerne har talt og liket: Vinderen er et køleskab fra Power. Og Power slår faktisk Elgiganten, der har en iPhone7 på højkant. iPhonen rokker ikke ved køleskabet, der hiver 14.636 køleskabs-interaktioner hjem.

Langt sjovere bliver det dog, når man kigger på, hvilke jule-konkurrencer der klarede sig dårligst. Lad os kigge på sub-segmentet: Saxo.com’s følgere. Dem er der faktisk 53.000 af. Man skulle tro, at et segment, der følger en bog-distributør, var interesseret i bøger, men vores tal dokumenterer tydeligt, at selv på Saxo.com’s egen Facebook-side klarer biografbilletter sig bedre end bøger. Faktisk ville danskerne hellere vinde en biografbillet end en signeret bog fra nordmændene Marcus & Martinus.

Og hvad så med Nordisk Film? Fungerer bog-konkurrencer så bedre der? Njaa … to bio-billetter til filmen Flatliners, godt nok bundled med en notesbog, klarer sig også bedre end den signerede bog. Hvis man antager, at der kun er få Marcus og Martinus følgere, der følger Saxo på Facebook, er resultatet ikke overraskende.


11. december

Om Billedbladet, Støjberg og YouTubere der poster billeder

Det vil nok ikke overraske nogen, at man også i december poster flere billeder end videoer. Men det kan undre, at de mest populære YouTubere også poster flere billeder end videoer.

Det kunne Billedbladet lære noget af. Der er nemlig ikke meget billede over Billedbladet. I hvert fald ikke når de er på Facebook. Her poster de sjovt nok videoer mere end dobbelt så ofte, som de poster billeder. Graver man lidt dybere for at forstå Billedbladets adfærd på de sociale medier, viser det sig, at når de holder sig på måtten og uploader billeder, performer billederne dårligere. De får nemlig næsten 4 gange så mange likes på videoer som på billeder. Noget af et paradoks. For hvorfor poster YouTuberne så fotos oftere end video? Husum, Brohave, Armin, Eidu Miller og Kristine Sloth poster i snit fotos 30 % oftere end film. Reglen om, at videoer virker bedre på de sociale medier, stiller vi os dermed tvivlende overfor.

Og apropos regler og undtagelser så er Inger Støjberg nok den, Billedbladet kan lære mest af: Hvis Billedbladet postede billeder, ligesom Inger Støjberg gør det, ville de øge effektiviteten på interaktioner med hele 672,09 %. Med 46.154 interaktioner i snit kan vi vist godt kalde hendes kontroversielle billeder ret effektive.


12. december

Om en Tiger, sproglige barrierer og A-mennesker

Når Søstrene Grene og Flying Tiger siger glædelig jul, napper søstrene hele 80 % af deres samlede interaktioner. Og vi tror her på SoMe-redaktionen, at der er tale om sproglige barrierer.

Når Flying Tiger Danmark poster, poster de på engelsk, dansk og somme tider på svensk. Når Søstrene Grene tager ting med hjem fra “All over the world”, poster de konsekvent på dansk. Det kunne tyde på nationalisme, men det er at drage for hurtige konklusioner. Søstrene poster nemlig konsekvent klokken 7 om morgenen, mens Flying Tiger konsekvent poster inkonsekvent. En konklusion kunne altså være, at nationalister er A-mennesker!

Mere relevant er det måske at kigge på effektiviteten mellem Instagram og Facebook. Søstrene Grene postede 11 gange oftere på Facebook end Instagram i december sidste år. Alligevel fik de 98.383 flere interaktioner på Instagram. Det burde derfor være åbenlyst at konkludere, at Søstrene skulle spendere mere tid på Instagram. Men her taler de engelsk og til flere lande samtidig og i flere tidszoner. Og så kommer de jo til at ramme andre end deres kernemålgruppe, nemlig B-menneskerne.


13. december

Om Netflix og smattede laurbær

Juletid er kirketid. Skulle man tro. Og selvom 28 % af danskerne siger, de går i kirke juleaften, så er der ikke meget at fejre for kirken. 39 % vælger nemlig at se Disney’s Juleshow i stedet. Og mens kirken må se sig slået af en genudsendelse på tv, så kan Disney heller ikke hvile på laurbærrene. Faktisk skal Disney til at oppe sig, hvis de ikke vil tabe slaget til Netflix.

Disney får i snit 832 likes, og det er skam flot, men tendensen peger på, at de vil blive overhalet af streaming-tjenesterne på Facebook. For selv om Netflix taler engelsk på sin danske Facebook-side, får de 915 interaktioner. Alligevel ender HBO som den store julevinder. Tager man deres bedste posts i december forrige år, er de tre posts tilsammen bedre end alle Netflix’ 27 decemberposts. HBO kan dog heller ikke hvile sig på bærrene, det bliver nemlig noget værre smat – det er måske derfor man ikke skal hvile sig på dem. Lauer Bær har i øvrigt en privat profil, så ham kan vi ikke lære noget af.

Det er jo den 13. december, så det ville have været naturligt at tage et kig på Lucia. Og @LuciaOfficial1’s overkrop bouncer skam også derudaf med 181.786 views på hendes seneste cardio-video i slowmotion – men det er en helt anden historie.


14. december

Om spritkørsel, utroskab og madsvineri

Spørger man Victoria Milan, er der 102.000 utro danske hustruer. Med over 2.000.000 mænd over den seksuelle lavalder, er det faktisk et perfekt match med 1 til hver. Hver tyvende af os mænd er nemlig utro til julefrokosten. Noget tyder altså på, at hustruerne med Victoria Milan-profiler har enormt travlt i julemåneden.

Så selvom den står på sild og medisterpølser efter julefrokosten, kan “Samvittigheden klares med en Ulandskalender. Det er julefrokost-tid traditionsspilleri, spritkørsel, utroskab og madsvineri. Vi har prøvet det før, vi ved præcis, hvad der sker. Slankekur i januar og alt det der”. Man skulle næsten tro, at McEinar sad med Danmarks Statistik i hånden, da han skrev “Jul det’ Cool”.

Havde den været baseret på SoMe-data, havde den sang rimet en hel del anderledes. Så ville hittet handle om Damhuskroen. 90 % af deres posts handler om julefrokost, og de genererer 158 likes og 210 interaktioner totalt. Noget kunne tyde på, at det er her, danskerne lægger i kakkelovnen til årets hygge med de 102.000 klare kvinder. Der er til gengæld overraskende få, der omtaler deres julefrokost på de sociale medier. Konklusionen må derfor være: selvom man deler ud af sin krop på Damhuskroen, er det ikke noget, man deler på de sociale medier.


15. december

Om and, gås og Amin Jensen

Hvert år i december slås tusindvis af grise med ligeså mange ænder om danskernes gunst. Dansk Folkeparti sætter som bekendt gris på bordet året rundt, mens ænderne har to højsæsoner: mortensaften og juleaften. Mortensaften er med sine to lukkede Facebook-grupper på hhv. 8 og 11 medlemmer ikke ligefrem noget, man kan grave valide data fra. Slet ikke når det viser sig, at den ene gruppes administrator hedder Morten. Juleaften er der derimod 52.000, der kan li’ på Facebook. Ikke meget i betragtning af, at juleaften bliver fejret af 97 % af danskerne, og 68 % danser om juletræet.

Men tilbage til ænderne: Hvis man lader SoMe-data tale, så må det være and, der kommer på bordet. Faktisk taler danske supermarkeder hele 3.202 gange mere om and end om flæskesteg. Det hænger godt sammen med, at der er 20 % flere billeder af and end af griserygge med riller på madblogs. Tallene er skam gode nok, for Anden Anders Mattesen er sorteret ud af de tal. Og i forhold til gris så har vi også sorteret Amin Jensens kommentarer fra. Og selvom Amin Jensen fylder godt ude i Hvidovre, og han gerne vil i byrådet, så interagerer Andens følgere 28 gange mere end Amins. Selv når Amin er ved at skræmme livet af sin kone, får filmene kun en tiendedel interaktioner i forhold til Andens selfie-film. Konklusion: Ænder ser bedre ud end grise.


16. december

Om JP, Nattergale og en kartoffelskræller

Jyllandsposten er kendt for at sikre sig mængder af interaktioner både på de sociale medier og de internationale medier. Med både Flemming Rose og flagafbrændinger i bagagen skulle man tro, at JP har det, der skal, til for at sikre sig høj respons på sine Facebook-posts. Alligevel er det dem, der performer dårligst på tværs af landets største medier. En regulær bundprop med julens mindst interessante post, der kun fik to likes. Man kunne endda vinde præmier fra Eva Solo. Om det var det tidløse design eller tidspunktet for posten, der fik den til at forsvinde i juletravlheden, vides ikke. Men måske kan man lære, at man ikke skal poste klokken 06:18 juleaften, hvis man vil af med sin Eva Solo Nordic Kitchen edition.

Kigger man på delinger, tager TV2 prisen med hele 6312. Et sirene-lys-show opsat af beredskab Fyn akkompagneret af De Nattergales “Støvledans”, var så at sige spot-on. Kigger man på de lidt mere seriøse medier som B.T, kendt for Brixtoftes vinforbrug og Click-bait-overskrifter som “Var det den rigtige, der røg ud af Vild med Dans”, så overrasker det nok ikke, at de kommer ind på en flot andenplads med 3229 delinger. Med til historien hører, at BT’s mest delte historie handlede om innovation inden for kartoffelskrælning.


17. december

Om Dronningen, Malthe, YouSee og Lars Løkke

Af uransagelige årsager blev Lars Løkkes nytårshilsen delt i to på Facebook. Om det var længden eller tekniske årsager, der lå bag, vides ikke. Men det sikrede hele 28 % af interaktionerne. Til sammenligning kom Dronningens nytårstale kun op på 16 %. Om det var, fordi man kunne læse hele talen, eller om det var YouSees sorte skærm, der var årsagen, kan vi heller ikke spå om. Men de 1,2 mio. kunder, der missede talen på Yousee og derfor måtte se sig tvunget til at læse den på kongehusets hjemmeside, blev kompenseret.

Det gjorde Lars Løkkes læsere ikke. Til gengæld betød det en all-time-high i interaktioner på YouSees Facebook-side. Deres SoMe-ekspert har sikkert gjort sit for at slette og gemme kommentarerne den 31. december og den 1. januar. Og hun har haft travlt, for på kun 48 timer fik YouSee 11.758 kommentarer.

Kigger vi i stedet på vores allesammens Gulddreng, Malthe, så overtog han tronen både fra Dronningen og Lars med 56 % af alle nytårstale-interaktionerne. Det kan vi ikke lære meget af. Men Gulddrengen – han skulle måske takke YouSee for at gå i sort.


18. december

Om Toffifee, Peter Tanev og brr!

Man kan jo altid tale om vejret. Og det gør vi danskere. Derfor overrasker det nok ikke, at DR-vejret og TV2-vejret poster om hvid jul næsten 33 % af tiden, når de er på de sociale medier. Med en hvid jul, der bliver mindre og mindre sandsynlig, har vi sat os for at dokumentere, hvor vejret er bedst. Og lad os bare starte med konklusionen: Vejret er bare bedre på TV2. Hvor DR’s Jesper Theilgaard kun har sine private venner på sin profil, har TV2’s Peter Tanev 13.555 likes på sin side. DR’s vejr har 41.312 følgere, hvor der er 93.097 på TV2’s vejr. Det har jo intet med vejret at gøre, tænker du. Men det har det. Følgere og likes hænger sammen med antallet af gange, vejret omtales negativt på de to sider. For eksempel siger DR brr! og taler dermed om dårligt vejr 4 gange oftere end TV2.

Tendensen om, at dårligt vejr er dårligt på SoMe, går samtidig på tværs af kategorier. En tilfældig sammenligning mellem Toffifee og Mou supper viser entydigt, at dårligt vejr er ligeså lidt interessant på SoMe som i virkeligheden. Mouvejr er møgvejr-konkurrencen om et par varme futter til en værdi af 500 kr. gav kun 20 likes. Til sammenligning gav Godt-vejr-er-Toffifee-vejr-konkurrencen 2800 likes, 3200 kommentarer og 320 shares. Og så må supper, der giver varmen, se sig slået i kampen om vejret.


19. december

Om pølsesnak og gris i egen tarm

Der bliver lavet mange pølser i december. Og der bliver snakket endnu mere om dem. Faktisk bliver 14 % af samtlige Facebook-kommentarer med pølser i skrevet i december.

Og så skulle man tro, at Tulip og Langelænder deltog aktivt i SoMe-pølsedialogen, men de er næsten ikke til stede i december. Kun 6 % af pølsemagernes pølsesnak sker faktisk i december. Gøl vovede sig ud i en joke om et alvorligt emne i deres pas-på-pølserne-nytårs-post, men det trak kun 20 interaktioner. Til sammenligning giver en æggekage-med-crispy-bacon-post 81 interaktioner.

Alligevel er vinderen af pølsesnak i december Steff Houlberg: Selv når de laver risengrød, laver de pølser. Tykke og hvide pølser, der sikrer 4451 interaktioner alene i december. Resten af pølse-interaktionerne handler ikke om kød alle sammen. Går man mere i dybden med pølserne, vil man se, at en af de bedst performende pølseposts er Ekstrabladets, der handler om salmonella og gris i egen tarm, men det er ikke en julehistorie, vi fandt egnet til dette medie.


20. december

Om bedemænd, krudt og postkassepushere

Julen er højtid for postkasser. Både i forhold til brugen af dem og i forhold til udskiftningen af dem. Årsagen er åbenlys, eftersom mange postkasser har en skidt nytårsaften. Og Danmarks største postkassepushere Silvan og Bauhaus gør deres til, at de holder omsætningen oppe.

Faktisk poster de om krudt og brag både den 28. og den 30. december. Content-marketing-strategien laver derefter et regulært U-turn den 2. januar, hvor deres posts sjovt nok handler om postkasser.

Lidt sat på spidsen svarer det vel til, at den lokale bedemand begynder at sælge våben eller panodiler i kæmpeglas. Men det gør en anstændig bedemand vel ikke? Helt korrekt, den Anstændige Bedemand i Rødovre poster om urner. Og selvom det meste af målgruppen har forladt denne verden og dermed de sociale medier, kommer der helt op til 15 likes, når man kan få et gavekort på 500 kr. til den dag, man får behovet for at ende sine dage i en anstændig urne.


21. december

Om Panodil, Pinex og en Treo der giver hovedpine

Kodimagnyl har været længst på markedet og kommer fra dengang, vi havde drejeskive-telefoner og dyre KTAS-abonnementer. Det er måske derfor, de slet ikke er på Facebook. Det er Panodil Zapp derimod. En dybdegående analyse viser, at det er en lægestuderende, der kalder sig Panodil Zapp.

Dette SoMe-studie skulle ikke handle om lægestuderende, men derimod om indtaget af piller i december. Noget tyder på, at medicinalfirmaerne har fravalgt at være på Facebook på grund af de strenge regelsæt, der er, idet hverken Panodil, Pinex eller Treo har en profil. Det burde de. For hvis vi på de sociale medier taler om netop piller og tømmermænd søndag formiddag, så kan en enkelt post om emnet komme helt op på 3039 interaktioner.

Til gengæld taler vi mere om Treo end om Panodil. Og årsagen er fundet. Der findes faktisk en Treo, der giver en del folk hovedpine. Uanset om han skriver om fallerede Nick Cave, megafloppet Rolling Stones eller den håbløst ordinære Volbeat-koncert, så forstår han at få interaktioner. Med over 100 kommentarer i snit forstår han at få både omtale og sikre flere følgere til sin hadegruppe.


22. december

Om Chris Rea, Audi og tyskere der er bedre end franskmænd

De har meget at byde på syd for grænsen også i december: Tænk bare på Hansi Hinterseers jule-compilations, Bock- og Bratwurst og ikke mindst grænsehandel. Og når vi er Driving Home for Christmas, er det i en Mercedes eller en Audi, i hvert fald hvis vi kigger på decembers SoMe-data.

Her viser det sig samtidig, at video virker bedre end fotos. Som den opmærksomme læser vil bemærke, så har vi tidligere i dette medie påvist det stik modsatte. Men for biler på danske SoMe-medier så er det videoer, der hiver de højeste antal interaktioner hjem med 388 flere end på billeder. Når Hansi Hinterseers afblegede tænder optræder på video, får han ligeså mange interaktioner som Mercedes’ storfilmsproduktioner.

Det kører mindre godt for de franske biler: Citroën tager prisen hjem for den dårligst performende post i kategorien biler. Ét like. Om det er en medarbejder eller den SoMe-ansvarlige selv, der har liket posten, lader vi stå hen i det uvisse. Men konklusionen må være, at man ikke skal tale om prøveture på de sociale medier i december. I hvert fald ikke hvis man er en Citroën, der hedder Cactus.


23. december

Om Gustavs gode ræv

Bliver du let forarget over folks sprog, skal du ikke læse videre.

Det gør du åbenbart ikke, men nu er du altså advaret: Man kommer nemlig ikke gennem en jul på de sociale medier, uden at nævne Gustav Salinas røv. Vores allesammens social media-darling, kendt fra succeser som Dagens Mand, For lækker til Love og Divaer i Junglen er lidt af et ikon på Facebook. Med over 200.000 følgere på både Instagram og Facebook kan man roligt kalde ham en influencer. Holder man det op mod stigningen i indtaget af fillers, plukkede øjenbryn og mænd, der “poser” foran selfiestangen, er han én, der både kan spotte en trend og ligefrem skabe den.

Tallene taler sit tydelige sprog, og de siger røv. Kombinerer man ordet røv med Gustav Salinas, kommer antallet af likes nemlig op på 26.469, og med hele 22.991 interaktioner er der noget, der tyder på, at han har fat i den lange ende – som man siger. Gustav er gået hen og blevet Fitness-instruktør, og det har ikke fået ham til at skrue ned på sit sprogbrug. Faktisk har han sagt røv 17 gange, siden han oprettede sit firma Fitness.nu.

Det kunne Fresh Fitness lære noget af. Da de skruede maks. op for humoren og håbede på en viral succes ved at udskifte ordet røv med ræv, havde de nok forventet en del mere af deres media-investering. Tina Lund viste sin stramme ræv frem, og det gav skam 42.297 interaktioner, men det var inklusiv de negative kommentarer og 143 thumbs down på YouTube. Til sammenligning fik Gustav 1635 på et bagdels-foto og teksten ”Go røv og go weekend!”


24. december

Hvad har vi egentlig lært af Julen i Tal?

Julen i Tal er baseret på 72.436 posts og 22.044.933 kommentarer fundet ved at skimme 746.998.338 SoMe-interaktioner på hhv. Facebook, YouTube og Instagram. Du kan kalde vores subjektive analyser for 24 usammenhængende historier. Men hvis vi lader data tale, og det gør vi, så kan vi definere en række SoMe dos and don’ts.

Alt tyder på, at billeder virker bedre end video, hvis du altså er YouTuber. Er du Gulddrengen eller Dronningen, så hold dig fra YouSee og hold dig til videoer. Du skal heller ikke tale om dårligt vejr eller marcipan, så hellere tale om buræg eller gammel mad.

Resten af den viden, du har fået foræret, kan du bruge til at blive den næste SoMe-Anekdote-Specialist. Sandsynligheden for, at du kommer til at fremstå enten klogere, mere underholdende eller spændende efter at have læst alle 24 historier, er nemlig usandsynlig stor. Ud fra devisen: Hellere vide lidt om meget end meget om lidt, er du blevet klogere på G-strenge, Bockwurst, Gulddrengen, Creme-Dronningen og en flodhest ved navn Yala. Hvis du altså har læst dem alle, og det siger statistikken, at der kun er 25% chance for, at du har gjort.