De danske møbelgiganter kæmper om forbrugernes opmærksomhed med meget forskellige strategier og med ligeså forskellige resultater.

Samtlige danskere bruger circa 5.000 kroner om året på møbler, og over 5 procent af de månedlige udgifter i en husstand går til møbler og hvidevarer. Altså er der næsten 30 milliarder i omsætning at slås om, og få, men store brands har sat sig på tungt på markedet. Men hvordan har de fat i de sociale medier?

Ved at skimme 3.437 posts og 6.840.750 interkationer giver denne måneds Social i tal et indblik i styrker, svagheder og forskelle på deres tilgang til Social Media i 2017.

De har det travlt hos ILVA og nemt hos Fritz Hansen

Med 1.300 posts om året, 38% af samtlige posts i kategorien, er der travlt på ILVAs social media-platforme. De mere end 3 posts om dagen bærer konsekvent et tilbud og har dermed konverteret deres sociale platform til en reklamekanal. Og det kan ses på effektiviteten. Fritz Hansen, der poster halvt så ofte, får 4 gange så mange interaktioner som ILVA. 1.419.298 interaktioner til forskel fra IlVAs 333.051.

Hvis man definerer en gennemsnitlig kostpris på hhv. interaktioner og post-udvikling, så betyder det, at Fritz Hansen får et Return of Content Investment på 1.166.000 kr. Hvorimod der er spildt 3.130.983 kr. hos ILVA.
Men gør Fritz Hansen det så bedst? Det hurtigtvoksende Bestseller-ejede brand HAY gør det lige så godt på bundlinien som på de sociale medier. På kun 340 posts får de 1.769.936 interaktioner, og det gør HAY til den mest effektive aktør i kategorien på de sociale medier. De opnår en Return on Content Investment på hele 3.038.852 kr., og er dermed dobbelt så effektiv som Fritz Hansen.

Bolia, BoConcept og IKEA

Det vil være naturligt at sammenligne ILVA med deres mere direkte konkurenter, nemlig Bolia og BoConcept. Og her er billedet igen et helt andet.

Ser man bort fra ROI har ILVA dobbelt så mange interaktioner som Bolia og 10 gange så mange som BoConcept. Selv IKEA må se sig slået i kampen om interaktioner med kun 135.000 stk.
fordelt på deres 490 posts.

Stil, Strategi og tilgang til platformene

Ud af de 3.437 posts sidder HAY og Fritz Hansen på 83% af interaktionerne. Typisk er Instagram den stærkeste platform for likes, mens kommentarene kommer fra Facebook. Ikke helt overraskende, eftersom Facebook ofte bruges til konkurencer og give-aways af især BoConcept og ILVA. Og konkurencer virker, hvis man altså sætter interaktioner som successkriteriet. De 3 mest kommenterede posts kommer fra ILVA og BoConcept og er konkurrencer.

Fritz Hansen kan man beskylde for at have et forspring takket være deres designklassikere, men deres hashtag-strategi, inspirerende premiumbilleder og samarbejder med influences og magasiner viser tydeligt deres værd.

IKEA er The Odd One Out. Hele 25% af deres content er video. Selvom Bolias posts består af 21% video er faktisk hele 27% af samtlige video posts i kategorien fra IKEA. Interaktionerne er få, og kigger man isoleret på YouTube, er der nærmest ingen.

Og hvad har vi så lært?

For møbelgiganternes vedkommende kan vi lære, at frekvens er godt. Kvalitet er bedre. Instagram driver likes, Facebook kommentarer. Samarbejder med influencers driver reach og interaktioner. Og sidst men ikke mindst: De sociale medier er en reel, potentielt effektiv og vigtig platform for deres marketing.

Ser man på platformenes evne til at skabe interaktioner, er Instagram en god forretning, idet Instagram står for 94% af de samlede interaktioner. Samtidig står Instagram for 65% af de samlede posts og den samlede Return of Content Investment er 1.6 millioner kroner, hvorimod Facebook er en underskudsforretning med en negativ ROCI på 2.6 millioner kroner.

Fritz Hansen ejer de største designklassikere og har dermed automatisk en høj social driver og aspirationsværdi. De er ikke overraskende effektive, når de nævner deres designere og samarbejder med prominente fotografer og magasiner. Det kunne de andre brands lære noget af. HAY er det eneste brand i flokken der vælger samme tilgang, vel vidende at de ikke har samme designklassikere og historie. Alligevel indtager HAY første pladsen ved effektivt at bruge designere, fotografer og samarbejdspartnere til at udvide deres talerør, og på den måde øger de relevansen i en større målgruppe via deres hashtag-strategi. En tilgang konkurenterne nemt ville kunne kopiere, endda uden at kopiere deres møbler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Data og analyse: INNX og Orbit Red